Orkiszem nazywa się jęczmień dwurzędowy, określany terminem „leczniczego praziarna”. Jedli go gladiatorzy, aby mieć więcej siły. Chleb orkiszowy to źródło białka, witaminy A, D i E, cynku, miedzi, selenu, żelaza, wapnia. Zawarte w nim sterole roślinne chronią organizm przed chorobami układu krążenia, obniżają poziom złego cholesterolu, uniemożliwiają rozwój choroby niedokrwiennej serca. Orkisz ma właściwości krwiotwórcze, jest doskonałym budulcem mięśni. Regularne jedzenie chleba orkiszowego ułatwia koncentrację – powinny go więc jeść szczególnie osoby uczące się, pracujące intelektualnie.

8 stycznia Dzieci zaangażowane w program „Chcemy dobrze wyrosnąć” upiekły ten rodzaj pieczywa, a by było jeszcze pyszniej dodały płatki i bakalie. Tak powstał chleb orkiszowy z musli, którym częstowali się Uczniowie z klas 1-3. Każdy kawałek tego pożywnego i zdrowego pokarmu zniknął jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki. Po raz kolejny przekonaliśmy się, że nasze Dzieci mają doskonały gust w kwestii smaku i zdrowia. Galeria zdjęć