LOTOS

IMG 20220224 WA000523 lutego 2022 roku uczniowie z naszej szkoły, w ramach projektu edukacyjnego Liga Naukowa z Lotosem: „ Smak tradycji ze szczyptą nowoczesności”, wzięli udział w warsztatach kulinarnych. W podróż smaków, kolorów  i aromatów zaprosiła nas pani Barbara Kobiela z restauracji” Kredensik” w Zabrzegu.

Warsztaty miały na celu pokazać uczniom, że można czerpać radość z gotowania i przygotowywania wspólnie posiłków. Istotnym elementem warsztatów było poznanie kuchni tradycyjnej naszego regionu, nie zabrakło oczywiści pomysłów nowoczesnych, ale jakże ciekawych i godnych polecenia.

Dzięki warsztatom kulinarnym uczniowie poznali nawyki racjonalnego i zdrowego odżywiania, nabyli umiejętności planowania i i organizowania swoich działań, a przede wszystkim rozwinęli swoją kreatywność.

Uczniowie przygotowali tradycyjny śląski obiad: roladę wołową z kluskami śląskimi oraz czerwoną kapustą. Na przystawkę stworzyli kolorową sałatkę wg własnego uznania. Deser był zaskoczeniem – pizza z bananami i czekoladą J

Dziękujemy Pani Basi za uśmiech, cierpliwość i  profesjonalizm w przekazywaniu wiedzy. Zapraszymy do galerii zdjęć

Barbara Tomaszewska