,,Program dla szkół” w roku szkolnym 2017/18 ma na celu skutecznie promować wśród uczniów zdrową dietę bogatą w owoce i warzywa oraz produkty mleczne. W programie mogą uczestniczyć dzieci uczęszczające do klas I – V szkół podstawowych. Nad realizacją programu czuwa Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa.
W ramach programu dzieci:
- otrzymują owoce i warzywa oraz produkty mleczne
- biorą udział w działaniach edukacyjnych mających poprawić wiedzę uczniów na temat rolnictwa, pochodzenia żywności, zdrowych nawyków żywieniowych itp. Działania edukacyjne stanowią obok udostępniania dzieciom owoców, warzyw i produktów mlecznych jeden z głównych elementów Programu dla szkół. Dzięki nim dzieci uczą się zasad zdrowego odżywiania, w szczególności poznają korzyści diety bogatej w owoce, warzywa i produkty mleczne, a także uczą się o ich pochodzeniu, uprawie i produkcji oraz m.in. jak postępować, aby nie marnować żywności. Szkoły podstawowe uczestniczące w Programie dla szkół zobowiązane są zrealizować co najmniej dwa działania edukacyjne w semestrze zgodnie z zakresem i katalogiem określonym przez Ministra Edukacji Narodowej.
Spośród katalogu zadań przygotowanych przez MEN nauczyciele naszej szkoły wybrali do realizacji:
- Konkursy tematyczne;
- Warsztaty kulinarne;
- Zakładanie i prowadzenie ogródków szkolnych w tym w formie grządek na parapecie, upraw w donicach, poprzedzone wycieczką do Tesco ,,Od uprawy do przyprawy”;
- Organizowanie warsztatów kulinarnych z uwzględnieniem przekazywania wiedzy o zdrowym odżywianiu;
- Wspólne spożywanie śniadania połączone z degustacją owoców, warzyw, mleka i jego przetworów;
- Organizowanie wycieczek do gospodarstw rolnych;
- Stosowanie innych sposobów upowszechniania informacji o korzyściach płynących ze spożywania owoców, warzyw, mleka i ich przetworów poprzez organizowanie wystaw, przygotowywanie prezentacji lub wydawanie gazetek.